روش های کشت قارچ صدفی
روش ھای کشت قارچ صدفی
کشت در کیسه: یکی از رایج ترین روش ھا در کشت قارچ در اکثر نقاط جھان است. بعضی از مزایای آن به شرح زیراست :
١ )ریسک کمتری نسبت به روشھای دیگر کشت دارد.
٢) کنترل آسان آفات و بیماریھا
٣)امکان کشت در تمام طول سال
٤) بازگشت سریع سرمایه
٥) سرمایه گذاری اولیه کم
٦) امکان کشت در خانه
روش کار : ابتدا بستر خود را انتخاب نمایید .
اگر از کاه استفاده می کنید بھتر است ابتدا کاه ھا را خرد کنید ( کاه ھای خرد نشده نیز قابل کاشت می باشند). برای
ضدعفونی کردن کاه ھا باید آنھا را بجوشانید. برای این کار بھتر است کاه ھا را درون کیسه ھای پلاستیکی ریخته و آنھا راه به مدت 45 دقیقه در آب جوش
قرار دھید ( ٤٥ دقیقه از زمانی که آب به جوش می آید). کاه ھا را به مکان تمیز برده و24 ساعت منتظر بمانید تا آب اضافی آن خارج گردد.
رطوبت مطلوب به نحوی است که وقتی یک مشت کاه را در دست فشار می دھید چند قطره آب از آن بچکد. قبل از ریختن کاه ها (بستر ) در پلاستیک
( پلاستیک ھای خیاری) بھتر است چند سوراخ در کف پلاستیک ایجاد نمایید.
کاھھای ضد عفونی شده را تا ارتفاع حدود ٣٠ – ٢٠ سانتیمتر در داخل کیسه ھای پلاستیکی ریخته و با دست خوب فشارده نمایید، سپس برروی آن یک
لایه بذر بپاشید و این عمل را تا پر شدن کامل پلاستیک انجام دھید. برای فشرده شدن کاه ها بهتر است یک سوراخ در وسط کیسه ایجاد نماییم و در
نھایت درب پلاستیک را ببندید. میزان بذر ھر کیسه بستگی به مقدار کاه و
اندازه کیسه حدود ٥٠٠-٢٠٠ گرم می باشد . میزان رطوبت دما نور و دیگر شرایط در دوره ھای رشد بسیار مهم است.
کیسه ھای آماده شده را به مکانی تمیز و فاقد آلودگی با حرارت ٣٠-٢٠ درجه سانتیگراد برده .میزان دما در ھفته اول بسیار مهم می باشد.
بعد از سفید شدن کامل پلاستیکھا با میسلیومھا (٢٠ تا ٣٠روز بعد ازکاشت ) پلاستیکھا را با تیغ برش دھید و یا آنھا را به طور کامل از بسته جدا نمایید
تا قارچھا فضای مناسب برای رشد داشته باشند. تامین رطوبت در این دوره بسیاراهمیت دارد .
مناسبترین رطوبت ھوا ٨٥ تا ٩٠ درصد می باشد .
حداکثر تا یک ھفته بعد از برش پلاستیکھا قارچھای کوچک در بدنه بستر ظاھر و پس از چند روز بزرگ و قابل برداشت خواهند شد.
بھترین زمان برداشت زمانی است که لبه ھای قارچ به سمت بالا بر نگردد . برای برداشت قارچ می توانید ساقه قارچ را با دست گرفته و بپیچانید.
در صورت رعایت کامل شرایط و حفظ دما، نور، رطوبت و غیره با روش فوق می
توانید ٣-٤ ھفته قارچ برداشت نمایید. فاصله کیسه ھا از یکدیگر حدود ٣٠ سانتیمتر باید باشد تا از تداخل کلاھکھای قارچ با یکدیگر جلوگیری گردد.
در مکان ھای کوچک برای حفظ رطوبت می توانید با اسپری نمودن بدنه بستر از خشک شدن آن جلوگیری کنید و اگر چنانچه بدنه بستر خشک شد میتوان
نسبت به آبیاری آن اقدام نمود. برای بالا بردن میزان رطوبت می توانید کف
اطاق را دائما با آب خیس نمایید، بھتر است از دستگاه بخار ساز یا در صورت امکان از کتری آب جوش استفاده کنید. برای تشکیل کلاهک و تغییر رنگ آن
نور کافی لازم است.
نور طبیعی اطاق، برای کشت کافی است. از ورود حشارت، بیماری ھا و آلودگی ھا به داخل مکان پرورش حتما ممانعت
گردد و در صورت مشاھده مگسھای ریز ( مگس سرکه ) نسبت به مبارزه با آنھا اقدام گنید.
در صورتی که بذر آماده استفاده می کنید به چند نکته باید توجه کنید:
١) کیسه نایلونی حاوی بذر (اسپان) قارچ سالم بوده و فاقد پارگی یا چسب خوردگی می باشد.
٢) دانه ھای اسپان(بذر) قارچ فقط به رنگ قھوه ای(رنگ غلات) یا سفید (ناشی از رشد ریسه ھا یا میسلیوم قارچ خوراکی )بوده و فاقد رنگ سبز
یا سیاه یا نارنجی( بیماری کپکی) می باشد.
٣) داخل نایلون بذر(اسپان) قارچ فاقد ھرگونه قطرات آب می باشد.
٤) دانه ھای بذر (اسپان) قارچ حالت دانه بندی داشته و در صورت چسبیدگی با فشار دست به راحتی دانه دانه شود.
٥)پنبه درب نایلون بذر(اسپان) قارچ سالم بوده و آلوده و کثیف نباشد.
در صورت تھیه بذر (اسپان) قارچ مناسب، امکان نگھداری آن در یخچال (دمای ٤- ٦ درجه بالای صفر) تا ٢١ روز میسر می باشد.
کشت در قفسه یا تاقچه: (کشت در قفسه در یک نگاه) مرحله قبل از تخمیر و آماده کردن بستر، پاستوریزه و پر کردن،بذر زنی ،دوره نهفتگی ،میوه دهی
برداشت محصول، تخلیه.
کشت در بطری: در این روش بطری ھا را از بستر پر کرده و آن را استرلیزه کرده. آنھا را در دمای ١٨-١٧ درجه سانتی گراد و رطوبت 70-65 درصد قرار
می دھند. حدود ٢٠-٢٥ روز طول می کشد که به مرحله میوه دھی برسد .
کشت روی کنده درخت: (درمناطق معتدل) دو روش اساسی برای کشت قارچ روی قطعات درخت وجود دارد. کشت روی قطعات بزرگ چوب ،کشت
روی قطعات کوچک چوب در این روش اسپان را روی قطعات درخت می ریزند و در شرایط مناسب رشد می دھند .
اگر علاقه مند به پرورش قارچ هستید و یا به دنبال شغل دوم با درآمد عالی هستید ولی اطلاعات
کافی ندارید به لینک زیر مراجعه کنید